Bedrijfsnaam bedenken

Een bedrijfsnaam bedenken kan lastig zijn. Toch is een goede bedrijfsnaam van groot belang. Het moet een naam zijn die eenvoudig te onthouden is en goed klinkt (Ybe.nl). Daarnaast moet de bedrijfsnaam vrij zijn om te registreren als domeinnaam. Wij hebben een aantal handige tips & generators voor je die in een handomdraai kunnen helpen bij het bedenken van een goede bedrijfsnaam.

Gebruik je fantasie

Waarschijnlijk heb je dit al geprobeerd, anders was je dit artikel nu niet aan het lezen. Ga uit van de kern van het product of de dienst die je gaat aanbieden en baseer je naam daarop. Brainstorm eventueel met familie, vrienden of collega’s onder het genot van een drankje. Ik wil je een aantal voorbeelden van bedrijfsnamen geven:

 • Produtique
  Platform voor producers. Grappig genoeg betekent ‘Produtique’ produceren in het Portugees. Het is een samenvoeging van ‘boutique’ en ‘produce’. Redelijk treffend.
 • CBDesia
  Een webwinkel waar je CBD producten kunt kopen. Een samenvoeging van ‘amnesia’ (een soort cannabis) en ‘CBD’.
 • uVape
  Een webwinkel en fysieke winkel waar je elektrische sigaretten kunt kopen. ‘Vapen’ is de

Bedrijfsnaam bedenken op basis van een domeinnaam

Ik ben een groot fan van domeinnaam veilingen. In Nederland bestaat echt een geweldige veiling, namelijk Domainorder.nl. Dit bedrijf is een zogenaamde drop catcher. Zij proberen een domeinnaam te registreren zodra deze vrij komt.

Hoe werkt het?

Op Domainorder.nl komen iedere week enkele duizenden domeinnamen te staan die op het punt staan om te verlopen. Het betreffen domeinnamen van bedrijven die failliet zijn gegaan, die een naamswijziging hebben ondergaan of domeinnamen die simpelweg vergeten zijn te verlengen. Op deze domeinnamen kan je bieden, met een minimaal bedrag van 50 euro. Deze veiling start altijd op maandag, en loopt tot dinsdag 14:00. Er zijn echter meer kapers op de kust. Een domeinnaam kan al snel in de enkele honderden, zelfs duizenden euro’s lopen als je tegen elkaar aan het opbieden bent.

Als je een veiling wint, dan is de domeinnaam nog niet per direct van jou. Domainorder.nl gaat een poging doen de domeinnaam te registreren. Zodra de registratie succesvol is betaal je het bedrag wat je hebt geboden in de veiling. Je ontvangt een verhuistoken waarmee je gloednieuwe bedrijfsnaam verhuist kan worden naar je favoriete partner voor domeinregistratie.

Op Domainorder.nl komen echt pareltjes voorbij als je goed oplet. Zo heb ik diverse drieletter domeinnamen opgepikt (ybe.nl!) waar je letterlijk alles omheen kunt verzinnen. Maar ook prachtige namen als Presence.nl (verkocht, helaas), Hoogwaardig.nl, Stamppot.nl.. De lijst is lang.

Bedrijfsnaam bedenken met een generator

Een bedrijfsnaam generator is een snelle manier om te komen tot een bedrijfsnaam. Een generator zal niet direct je definitieve bedrijfsnaam uitspugen. Wellicht kan een dergelijke tool wel gebruikt worden om inspiratie op te doen.

Dotomator.com

Dotomator.com is een vrij eenvoudig concept. Je hebt twee lijsten met woorden, die combineert Dotomator.com automatisch tot een lijst domeinnamen. Erg prettig aan deze tool, is dat ‘ie checkt of de betreffende domeinnaam nog vrij is.

Panabee.com

Je voert minimaal twee woorden in op Panabee.com. Vervolgens gaat deze tool aan de slag om letters met elkaar te mengen. Er vindt vervorming plaats en er worden letters toegevoegd of weggelaten. Zo kom je al snel tot een toffe naam waarvan

Wordoid.com

Wat mij betreft is Wordoid.com de meest geniale bedrijfsnaam generator. Wordoid verzint toffe, niet bestaande woorden op basis van jouw input.

Een paar korte tips

Voordat je aan de slag gaat met de jacht naar een bedrijfsnaam, heb ik een aantal korte tips voor je:

 • Denk breed
  Wanneer je kiest voor een bedrijfsnaam als Tassenkopen.nl, dan limiteer je jezelf sterk. Stel dat je later ook schoenen wilt gaan verkopen? Of riemen? Denk breed. Dat kan vaak het beste door te bouwen aan een merk.
 • Bouw aan een merk
  Een merk is een paraplu waar je legio diensten & producten onder kunt hangen. Daarnaast is een bedrijfsnaam als Tassenkopen.nl of vergelijkbaar niet bepaald een sexy. De SEO waarde van zoektermen in een domeinnaam is aanzienlijk afgenomen in de laatste jaren.
 • Naam moet ‘houdbaar’ zijn
  Is jouw bedrijfsnaam nog steeds relevant over 20 jaar?
 • Domeinnaam niet vrij? Let it go!
  Als de domeinnaam niet vrij is of niet te koop is (tegen een redelijke prijs), laat de bedrijfsnaam dan lekker varen. Je wilt het liefste een .com/.nl domeinnaam zonder streepjes en andere onzin erin.
 • Bestaat de handelsnaam bij de KVK? Boeiend!
  Alles staat of valt met een domeinnaam. Alles. Je kan prima handelen onder een (iets) andere handelsnaam, zolang je de gewenste bedrijfsnaam maar hebt.
Geplaatst op |

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>